Sunday, 29 November 2009

BTN-Biro Tatatertib Nazi




Berita mengenai kursus Biro Tata Negara (BTN) kembali hangat diperkatakan akhir-akhir ini berikutan Kerajaan Negeri Selangor mengisytiharkan boikot terhadap kursus tersebut di negeri Selangor. Keputusan itu dibuat ketika mesyuarat Dewan Undangan Negeri (DUN). Saya amat setuju dan tidak setuju dengan Kerajaan Negeri Selangor ini. Saya akan terangkan mengapa saya setuju dan tidak setuju.

Ketika minggu kedua di kampus induk UIAM Gombak, kami pelajar-pelajar baru dikehendaki menghadiri kursus pra-BTN yang diberi nama kursus jati diri. Seperti mana nama kursus tersebut, objektif utama kursus pastilah ingin mengukuh dan meningkat jatidiri dan integriti peserta-peserta kursus. Saya amat-amat setuju dengan objektif asal program semacam ini. Bayangkan dengan keadaan indek rasuah negara yang semakin tahun semakin menyesakkan nafas (yang terbaru Malaysia jatuh dari anaktangga 47 CPI 2008 kepada anak tangga 56 CPI 2009), kursus seperti ini amat-amat relevan kepada semua pihak. Namun apa yang saya tidak setuju pula adalah, mengapa kursus-kursus seperti ini tidak pernah pula menerang situasi sebenar indeks persepsi rasuah seperti ini.

Apa yang terlalu terang lagi bersuluh ialah memeberi pandangan yang teramat-amat negatif kepada parti-parti politik selain UMNO dan Barisan Nasional (UBN), kaum –kaum selain Melayu dan keadaan umat Melayu yang katanya sudah kehilangan “kuasa”. Pernah suatu ketika sebelum program itu bermula, satu pengumuman dibuat menyatakan para pelajar bukan Melayu di arahkan meninggalkan dewan Audiotorium Utama UIAM. Mengapa sampai begini. Apakah masyarakat bukan Melayu tidak berhak mengetahui apa yang sedang berlaku di dalam negara mereka sendiri ataupun ada sesuatu yang ingin disembunyikan dari mereka.

Seminggu sebelum terbang ke Jordan pun saya dikehendaki menghadiri kursus BTN di sebuah kem di Klang. Pada awalnya ketika taklimat kursus sememang kata-kata manis dari penganjur program berkenaan tujuan kursus ini di jalankan. Antaranya, sebelum meninggalkan Malaysia,peserta kursus di didedahkan dengan hak-hak warga di luar negara,sistem pemerintahan Malaysia,pengenalan kepada kepada Perlembagaan Persekutuan(FC) dan aktiviti-aktiviti fizikal bagi memastikan para peserta kursus sihat tubuh badan sebelum ke luar negara. Sekali lagi saya setuju dengan objektif asal program ini yang bertujuaan memberi pendadahan asas kepada warga yang bakal menjadi duta-duta kecil ketika di luar negara. Malahan seluruh warga wajib tahu apa yang terkandung di dalam perlembagaan undang-undang negara.



Kusangka panas hingga ke petang ,rupanya hujan ,ribut dan banjir kilat di tengahari. Kursus yang digambarkan indah tadi menjadi wadah kerajaan UBN khususnya mendoktrin para peserta dengan ceramah-ceramah yang sememangnye berbentuk perkauman,fasis dan ekstrim. Episod 13 Mei 1969 yang menjadi titik hitam dalam negara diulang tayang dan diberikan penilaian yang negatif tentang hubungan antara kaum di dalam Malaysia. Tambahan pula ketika itu tsunami politik telah melanda Malaysia pada 8 Mac 2008 menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (Selangor,Kedah,Pulau Pinang dan Perak)dan Pilihan Raya Kecil Pematang Pauh is just around the corner. Maka pelbagai kisah dan mistik di surah kan kepada kami tentang kuasa Melayu yang telah hilang dan bakal hilang lagi dek kerana tsunami Politik tersebut. Itu sahaja lah yang menjadi pengisian kepada modul-modul ceramah dan latihan dalam kumpulan kami. Malah ada penceramah yang tergamak mengatakan “ Nasib baik kamu semua ni Melayu. Kalau tidak saya pun tak tau nak cakap apa”.

Mungkin kebanyakan peserta akan ke Timur Tengah dalam kem kami, maka “penekanan terhadap agama” amat-amat dititikberatkan. Kami perlu awal ke surau,kami perlu memakai songkok disurau dan tazkirah selepas solat Maghrib dan Subuh. Malangnya penekanan terhadap agama tersebut tidak langsung dipanjangkan terhadap hal-hal yang lain seperti bahaya rasuah, bahaya penyelewangan harta awam, bahaya ketidakadilan sistem kehakiman, kezaliman penahan tanpa bicara dan dosa membunuh manusia dengan C4 ooops.

Perkara-perkara ini sama penting malah merupakan cerminan agama seseorang itu. Amat janggal lah sekiranya seseorang itu dikatakan kuat beragama (rajin ke surau,tidak berzina,tidak minum arak,tidak mencuri) tetapi tidak pula melihat perkara-perkara yang dinyatakan tadi sebagai dosa pun.

Bagi saya Biro Tata Negara harus menghentikan program-program ceramah atau modul-modul LDK yang berbentuk mendoktrin peserta membenci kaum dan bangsa lain. Jika memang wujud ketegangan kaum sepeti yang dinyatakan, pemerintah seharus menjadi orang tengah yang diharapkan menyelesaikan permasalahan tersebut. Bukan menyimbah petrol ke arah api yang sedang menyala itu. Beri penekanan yang lebih terhadap hak-hak warga di luar negara, peranan kedutaan Malaysia ke luar negara dan lebih berkesan jika dapat di adakan sessi dialog bersama bekas-bekas penuntut Malaysia di luar negara.

Memang saya akui Melayu dan orang Islam akan terus kehilangan kuasa sekiranya kuasa berupa amanah yang diberikan supaya mentadbir urus negara disalahguna sewenang-wenangnya. Bukan sahaja bangsa lain, malah orang Melayu sendiri akan meluat dengan telatah penguasa yang semacam ini. Kalau sebentar tadi ketika program Aidil Adha di Irbid ini saudara Hilal Asyraf bertanyakan mengapa tamadun agung Daulah Islamiah yang suatu ketika dahulu menguasia 2/3 dunia boleh runtuh ini jawapan saya. Mana –mana tamadun pun akan musnah kerana korupsi,kronisme dan pecah amanah. Kalau pihak BTN sendiri menafikan wujud unsur-unsur perkauman di dalam kursus-kursus mereka dan menafikan pemerintah yang wujud sekarang bebas daripada 3 perkara tadi, bagi saya ghonti kan lah. Bangkai gajah tak kan dapat ditutup dengan daun pisang.




Saya sebenarnya seronok berbual-bual dengan jurulatih-jurulatih BTN. Kebanyakan mereka merupakan veteran tentera dan saya sendiri ada pengalaman yang romantik tentang alam ketenteraan ini. Pakcik saya sendiri jurukatih BTN. Pesan saya kepada jurulatih-jurulatih ini (terutama Pak Aziz), biarlah kita berjumpa lagi selepas ini samada kerajaan yang ada sekarang sudah benar-benar taubat nasuha ataupun ditukarkan dengan kerajaan yang lebih baik. Saya tak sanggup lagi menjadi peserta kursus Biro Tatatertib Nazi.

No comments: