Friday, 12 June 2009

Komentar "Terasing"-Bahagian Dua

Sambungan Bahagian Pertama

Bagi saya perkara yang paling penting dinyatakan di sini adalah persoalan-persoalan yang timbul di sepanjang novel. Terdapat juga kesalahan kecil tapi jelek dek kerana kurangnya pemahaman penulis sendiri dan gaya penulisan yang parabola. Sebagai contoh dalam Bab 3 udara jiwang dalam novel ini tiba kesatu tahap membuatkan kan kita lemas dan pembaca akan mula rimas. Terlalu dileret-leret namun isinya tetap sama. Sebagai contoh dalam bab 3 ketika dari awal bab

(Aku tersenyum. “ Nak tolong sayang la”.“ Kan saya kata tak apa tadi?” “ Eh, tak dengar pun?” Aku sengaja. Memang Atikah tak kata apa-apa pun, dia geleng sahaja. Terus aku mendahului Atikah ke dapur.Di dapur, lauk pauk telah tersedia.)

Sehingga lah(“ Cukuplah tu. Nanti saya tak boleh bernafas sebab lemas dengan udara jiwang abang”)

Dialog-dialog yang dirasakan tak perlu dinyatakan dengan begitu terperinci. Sebagai contoh ketika Zaman menziarahi Saifullah. Sementalahan pula kenalan lama ini baru pertama kali datang ke rumah

(“ Alhamdulillah, rezeki ALLAH. Aku kerja pensyarah, gaji sekitar RM10,000 juga bila ditambah elaun dan sebagainya. Atikah pula kerja peguam, gaji besar juga. Ditambah pula kami ada syer di bawah Syarikat Tuju kepunyaan ayah Atikah, jadi memang rezeki mencurah-curah la”)

Tidak perlu rasanye membuat ekspresi yang begitu pelik sampai berpandangan. Bahasa Jepun walaupun tidaklah dikuasai oleh majoriti penduduk negara ini namun bukan lah terlalu asing dengan masyarakat kita

(“ Hai’” Perkataan bahasa jepun, bermaksud ‘ya’, keluar dari bibir Zaman semasa dia menolak tubuhnya untuk bangun dari sofa.Aku memandang sahabatku itu. Zaman yang hendak bergerak ke meja makan, terhenti langkahannya. Kami pandang memandang.“ Kenapa?” Zaman bertanya.“ Kau tahu bahasa jepun?” “ Em, sikit-sikit” Telunjuknya menggaru dagu. Gaya segan.“ Pakcik, Kami sekeluarga belajar jugak” Faizan memberitahu.“ Oh, ya ke?” Zaman macam terkejut.“ Douzo” Shuraish menunjukkan tempat dudu Zaman sambil berbahasa Jepun. Douzo bermaksud silakan.)

Terdapat juga kosa kata dan tatabahsa Inggeris yang salah penggunaannya.

(Amiri menggeleng. “ Orang-orang aku tidak dapat menembusi lapisan kepimpinan. Nampaknya, kepimpinan mereka yang sebenar bukannya berada di Malaysia. Jadi, perkara di luar Malaysia bukan di bawah jurisdiksi kami”.“ Jurisdiksi?” Aku tidak faham.“ Dari Jurisdiction. Maksudnya, peraturan la” Atikah, seorang peguam, pastinya mengetahui.ms 86)

Jurisdiction bukan peraturan tetapi bidang kuasa.

(Aku mengambil N-Gage yang kuletakkan di tepi katil. Kulihat pada skrinnya, mana tahu kalau orang Homurodama, atau Zaman sendiri menghubungiku. Tetapi hampa, tiada senarai miss call yang wujud dalam kotak hubungan. Telefon antik itu kuletakkan semula.ms 102)

Perkataan miss call seharusnya missed call.

Petikan-petikan yang meragukan

(“ Aku tidak akan membongkarkan apa-apa!” Lelaki itu menjerit. “ Kau akan menyesal menentang kami polis jahanam! Kau semua tak akan menang!”Amiri menoleh ke arah lelaki itu. “ Siapa polis? Aku SEG. Dan kau semua tak mengenali langsung kami.” Dingin suara abang iparku itu.ms 67)

mengapa perlu pasukan elit seperti SEG memperkenalkan diri pada penjenayah.

(“ Hah? Klorok? Cuci pemikiran?” Aku tak faham.“ Tengok” Amiri menunjuk.Beberapa pegawai SEG tiba ke tempat ramai orang berkumpul. Nampaknya, mereka sedang buat penerangan terhadap apa yang terjadi.ms 69)

masakan Saifullah begitu naif sekali tidak memahami apa yang dikatakan Amiri.

(Jadi, kawan aku itu ajak aku untuk menjadi muraqib. Muraqib ni macam pemandu pelancong la, penjaga sepanjang perjalanan” Aku menerangkan. Ms 72)

Bukankah Zaman sendiri belajar di Maghribi masakan tidak memahami istilah muraqib.

(“ Ada kawan yang bekerja sebagai peguam negara, pernah cerita fasal kes ini. Yang kes di sempadan, berkenaan serbuan polis atas kerja mereka menyeludup senjata api” Atikah memberitahu.)

Jawatan Peguam Negara (A.G) digambarkan tidak setanding dengan taraf jawatan tersebut. Sementara Saif sendiri seolah-seolah tidak tahu siapa Peguam Negara.

(Kalau PASKAL adalah tentera elit yang menjaga negara dalam hal serangan dari luar negara, maka SEG adalah skuad khas untuk berurusan dengan kes-kes berprofil tinggi di dalam negara ms-112)

Adakah ini fungsi sebenar PASKAL? Apakah PASKAL itu sebenarnya.

(Aku mengangkat kepala memandang kawasan hadapan, sambil menjawab salam. Seorang lelaki berpakaian kemas, datang dengan wajah yang agak kerisauan.

“ Kau tak apa-apa kah?” Itu yang pertama keluar selepas salam, tanda kasih sayang dan ambil beratnya yang tinggi terhadap aku.

Senior. Sahabat terbaik yang aku ada.

“ Alhamdulillah. Tiada apa-apa” Aku mempersilakannya duduk. Dia duduk di sebelahku. Aku berada di antara Amiri dan Senior sekarang.

“ Abang dari mana tadi? Kompleks?” Amiri bertanya.

Aku lihat Senior menganggukkan kepala. “ Dapat panggilan dari kau, aku terus ke mari”

Tangan Senior mendakap belakang tubuhku. “ Ada apa-apa rancangan?”

Aku menjungkit bahu. Mati akal. “ Mereka hendak adakan perjumpaan pukul 12 tengahari esok. Tetapi tempatnya tidak diberitahu. Kata Zaman, mereka akan menghubungi saya nanti. Zaman juga kata, mereka tidak mahu campur tangan SEG semasa perjumpaan. Mereka hendak cip itu diserahkan. Jika tidak, nyawa Atikah dan anak-anak akan diancam”

Amiri dan Senior diam sebentar. Kemudian Senior bersuara, “ Macam mana Amiri?”

Amiri memandang keluar, kemudian memanggil salah seorang ahli SEG. Dia berbisik dengan ahli SEG itu, kemudian ahli SEG itu bergerak meninggalkan kami. Sebentar kemudian, ahli SEG itu datang kembali membawa sesuatu. Dia menyerahkan barang itu kepada Amiri. Amiri menunjukkan barang itu kepada kami.

Cenderamata Stadium Olimpik Nagano, dalam keadaan seperti belum dibuka oleh Amiri dua hari lepas.

Aku kehairanan. “ Kau kata, pihak kau masih sedang berusaha untuk membuka kod cip itu. Sekarang macam mana? Cenderamata ini berada di tangan kau”

“ Sabar, tunggu penjelasan aku dulu. Sekarang dengar sini baik-baik” Amiri merapatkan lagi tubuhnya kepadaku. Senior juga sama. Aku jadi macam tersepit antara mereka. Amiri bercakap dengan suara perlahan sahaja.

“ Cip itu tiada di dalam cenderamata ini. Esok, kau akan pergi dengan Senior ke kawasan yang akan mereka tetapkan. Kau akan serahkan cenderamata ini kepada mereka.”

“ Kau hendak mempertaruhkan nyawa Atikah dan anak-anak aku?” Aku membesarkan mata. Terkejut. “ Bagaimana kalau mereka sedar yang cip itu tiada?”

“ Kau ingat, mereka hendak lepaskan kau walaupun cip itu ada?” Sekali lagi, kenyataan itu diulang. Aku terdiam. Ms 115)

Mengapa perancangan yang sebahaya ini dibincangkan oleh mereka bertiga sahaja. Dimana anggota SEG yang lain sekurang-kurangnya timbalan Amiri.

(Siapakah dia?

Aku memandang Amiri. Iparku itu mengeluarkan satu objek yang kelihatan seperti bom tangan, namun berbentuk silinder sederhana besarnya. Dia hendak mencampakkan bom di sini? Tidak bahayakah?

Aku baru sahaja hendak menjerit, meminta dia berfikir, tetapi Amiri sudah bertindak dahulu. Bom itu dibaling. Aku menutup telinga.

Puff....

Bunyi seperti angin keluar. Dan sebentar sahaja, asap putih berkepul-kepul menyelubungi kawasan. Pandangan mataku terhalang.

“ Celaka! Kau jangan ingat kau boleh main-mainkan aku!”

Bang! Bang! Bang!

Berdas-das tembakan kedengaran dilepaskan. Nampaknya, lelaki bersama Zaman itu benar-benar marah.

Tiba-tiba bahuku ditepuk. Amiri muncul. “ Bagaimana?” Aku bertanya dalam bisik.

“ Kau, boleh bergerak tanpa melihat?” Amiri bertanya.

Kalau menggunakan langkah si buta dari gua hantu yang diajar ayah, memang mudah sahaja bergerak tanpa cahaya. Aku mengangguk.

“ Baik, sekarang, kita perlu sisihkan mereka dari senjata mereka” Amiri mengemukakan rancangan.

“ Kenapa tak tembak sahaja?”

“ Sebab kami perlukan dia”

“ Dia?”

“ Yang tinggi tu. Dia adalah ketua Homurodama yang sebenar. Bukan Zaman. Kami perlukan dia untuk membantu penyiasatan bagi menghalang pergerakan Yakuza Ryuken di negara lain”

“ Bagaimana kalau mereka menembak rambang bila disentuh?”

Amiri menggeleng. “ Dalam asap tebal ini, mereka tidak akan menembak rambang, kecuali ke atas sahaja. Sebab mereka berdua, pastinya risau tembakan terkena kepada rakan”

Aku faham. “ Boleh bergerak?” Amiri bertanya.

Aku terus menolak lantai, menghantar tubuhku memasuki asap putih yang agak tebal. Walaupun aku tidak dapat melihat mereka berdua, tetapi telingaku cekap menangkap apa sahaja bunyi yang boleh membuatkan aku tahu posisi mereka. Aku emnjaga langkahanku, agar posisi aku tidak diketahui. ms 132)

Mustahil gas pemedih mata ini mampu ditahan. Nampaknya penulis memang tidak pernah mengenali apa itu tear gas?

Nota kaki tidak dimanfaatkan dengan memberikan makna setiap perkataan bahasa asing yang disebut dalam setiap ayat penyata. Perkara ini akan merimaskan pembaca dan mengundang satu perasaan tidak selesa.

Douzo” Shuraish menunjukkan tempat dudu Zaman sambil berbahasa Jepun. Douzo bermaksud silakan.ms 48

Hai’” Perkataan bahasa jepun, bermaksud ‘ya’, keluar dari bibir Zaman semasa dia menolak tubuhnya untuk bangun dari sofa.ms 48

Itadakimasu” Ucapan tradisi orang jepun sebelum makan.ms 49

Aishiteimasu” Aku mengucapkan kata-kata ‘Aku cinta padamu’ dalam bahasa jepun, perlahan. Dahinya yang bersih itu kukucup dengan penuh rasa cinta.ms 53

Wa ana kaman” Dan saya lebih lagi. Itu dalam bahasa arab pasar Jordan. Disebut lembut oleh Atikah.ms 53

Saifullah juga seorang pensyrah yang tidak kuat membaca kerana tidak dinyatakan koleksi buku yang dimiliki oleh pensyarah ini (Saifullah). Selaku seorang ahli akademik buku pasti sahaja menjadi bahan mamahannya dan koleksi buku pasti sahaja akan terpampang di ruang tamu.

Sungguh pun terdapat puluhan cerita-cerita yang meragukan di dalam novel ini, namun hasrat Langit Ilahi untuk mengetengahkan konsep da’wah dan ukhwah itu harus di puji. Terdapa satu rangkap yang menarik pandangan saya iaitu menegnai alam sekitar. Jarang tulisan-tulisan da’wah mengetengahkan isu ini

(Kita juga perlu menjalinkan ukhuwwah dengan alam. Menyayangi alam dan menjaga mereka dengan tidak mencemari mereka. Hal ini kerana, kita lengkap melengkapi dengan alam. Kita memerlukan mereka untuk memberikan kita kehidupan yang kondusif. Kita perlukan udara segar untuk hidup. Dan mereka memerlukan kita untuk menjaga mereka- ms59)

Kesimpulan dan testimonial.

Terasing cuba mengheret isu-isu da’wah dan ukhwah yang berat bagi memperkenalkan Islam ketengah masyarakat. Tetapi nampak cacat dengan kesilapan-kesilapan yang kecil tapi jelek (Silly mistakes) membuatkan pembaca menjadi bosan dan tertanya-tanya adakah penulis novel ini tidak membaca atau membuat rujukan sebelum menulis. Tekadang sesetangah isu penting dinyatakan sekali lalu sebaliknya yang kurang penting dihela dan diseret sebegitu panjang.

Wallahu a’lam

No comments: